use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Kolejny smaczny pomysł na ograniczenie „złych” tłuszczów. Cielęcina użyta w tym przepisie zawiera 4 razy mniej tłuszczów nasyconych niż schab wieprzowy. Nie dodawaliśmy soli tylko aromatyczne przyprawy – efekt mniam – pycha sprawdźcie sami!
  • 1 godziny 45 minut
  • Czas przygotowania1 godziny
  • 2 porcje
recipe image Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Składniki

  • 300g cielęciny bez kości z dowolnej części (np. sznyclówki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • ½ selera
  • 20 g margaryny Flora Original
  • 1 łyżka mąki pszennej

      Wskazówki

      1. Cielęcinę i czosnek zalej 400ml zimnej wody, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i gotuj około 40 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
      2. W garnuszku rozpuść margarynę, dodaj do niej łyżkę maki, pomieszaj. Do tak przygotowanej zasmażki dodaj pozostały z duszenia wywar. Rozprowadź go dokładnie, gotuj około 5 minut.
      3. Do sosu dodaj otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z owocu sok.
      4. Sos pomieszaj z jogurtem, dodaj posiekane zioła (już nie gotuj), dodaj również, na powrót, pokrojone w kostkę warzywa.
      5. Mięso pokrój na porcje i serwuj ułożone na sosie.