use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Duszone warzywa – Caponata

Musisz ograniczać kalorie w swojej diecie? Chcesz jeść potrawy przyjazne sercu? Mamy coś dla Ciebie! Porcja tego dania (150 g) to tylko 54 kalorie. Smaczna propozycja dla wszystkich tych, którzy w ramach diety ograniczają energetyczność potraw i chcą jeść więcej warzyw.
  • 40 minut
  • Czas przygotowania25 minut
  • 12 porcje
recipe image Duszone warzywa – Caponata

Składniki

  • 500g bakłażana
  • 1 łyżka margaryny Flora (60g)
  • 2 cebule (duże), pokrojone w kostkę (100g)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane (6g)
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę (60g)
  • 1 papryka, pokrojona w kawałki (200g)
  • 20 g natki pietruszki, posiekanej
  • 400 ml pomidorów z puszki
  • 2 cukinie (średnie), pokrojone w plastry (400g)
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru pudru (5g)
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii(10g)
  • sól i pieprz do smaku

      Wskazówki

      1. Bakłażana piecz w całości w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200°C, ostudź go, obierz i pokrój w kostkę.
      2. W patelni o szerokim dnie podgrzej margarynę, dodaj do niej cebulę i czosnek, smaż na wolnym ogniu aż składniki staną się miękkie.
      3. Dodaj bakłażana i paprykę, wszystko zalej posiekanymi pomidorami. Duś pod przykryciem około 10 minut.
      4. Po tym czasie dodaj bazylię, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz cukier. Całość dopraw octem winnym do smaku.