use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Jambalaya – krewetki z szynką

Kolejny smaczny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Dużo warzyw – do przygotowania jednej porcji użyliśmy ponad 160 g oraz ryż, które dostarczają cennego w diecie przyjaznej sercu błonnika. Nie dodaliśmy soli, bo zwykle wędzona szynka jest dość słona. Zamiast soli proponujemy użycie smakowitych przypraw. Pycha.
  • 1 godziny 10 minut
  • Czas przygotowania40 minut
  • 6 porcje
recipe image Jambalaya – krewetki z szynką

Składniki

  • 30 g margaryny Flora Original
  • 300 g selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 150 g białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 300 g pomidorów pelatti z puszki (pomidory pokrojone na kawałki) bez sosu
  • 100 g ryżu
  • 250 g surowych krewetek obranych
  • 150 g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 150 g zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 g suszonego oregano
  • 2 g suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka sosu tabasco (2g)

      Wskazówki

      1. W odpowiednim garnku rozgrzej margarynę, zeszklij na niej cebulę, paprykę i czosnek. Warzywa smaż na wolnym ogniu aż staną się miękkie.
      2. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, krewetki oraz oregano, tymianek i tabasco.
      3. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj ryż i całość zalej 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Garnek przykryj i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika – piecz około 30 minut aż ryż zupełnie wchłonie wodę i będzie miękki.