Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

60min
Przygotowanie
45min
Gotowanie
Trudność
2
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
318
Cukry (g)
10
Tłuszcz (g)
10.3
Tłuszcze nasycone (g)
2.9
Sól (mg)
0.25

Składniki

  • 300g cielęciny bez kości z dowolnej części (np. sznyclówki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • ½ selera
  • 20 g margaryny Flora Original
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml jogurtu naturalnego 1% tłuszczu
  • 20g świeżej szałwii
  • 20g świeżego tymianku
  • 20 g świeżej bazyli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie

1. Cielęcinę i czosnek zalej 400ml zimnej wody, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i gotuj około 40 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

2. W garnuszku rozpuść margarynę, dodaj do niej łyżkę maki, pomieszaj. Do tak przygotowanej zasmażki dodaj pozostały z duszenia wywar. Rozprowadź go dokładnie, gotuj około 5 minut.

3. Do sosu dodaj otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z owocu sok.

4. Sos pomieszaj z jogurtem, dodaj posiekane zioła (już nie gotuj), dodaj również, na powrót, pokrojone w kostkę warzywa.

5. Mięso pokrój na porcje i serwuj ułożone na sosie.

Przepisy na zdrowe serce

Dorsz na parze z zielonym groszkiem

Dorsz na parze to świetna propozycja dla tych, którzy cenią sobie smak tej ryby. Pamiętajmy również, że ten sposób przyrządzania pozwala zachować maksimum witamin!

Kremowy szpinak na śniadanie

Szpinak mało komu kojarzy się z potrawą śniadaniową. Ten przepis sprawi, że zmienisz swoje podejście do tego warzywa!

Wrapp z pieczonymi warzywami

Przekonaj się, że smak nadaje potrawie kompozycja składników, przypraw i ziół, a nie sól. W tym przepisie jej nie dodajemy, a super smakuje. To bardzo przyjazny sercu krok.