Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

60min
Przygotowanie
45min
Gotowanie
Trudność
2
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
318
Cukry (g)
10
Tłuszcz (g)
10.3
Tłuszcze nasycone (g)
2.9
Sól (mg)
0.25

Składniki

  • 300g cielęciny bez kości z dowolnej części (np. sznyclówki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • ½ selera
  • 20 g margaryny Flora Original
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml jogurtu naturalnego 1% tłuszczu
  • 20g świeżej szałwii
  • 20g świeżego tymianku
  • 20 g świeżej bazyli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie

1. Cielęcinę i czosnek zalej 400ml zimnej wody, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i gotuj około 40 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

2. W garnuszku rozpuść margarynę, dodaj do niej łyżkę maki, pomieszaj. Do tak przygotowanej zasmażki dodaj pozostały z duszenia wywar. Rozprowadź go dokładnie, gotuj około 5 minut.

3. Do sosu dodaj otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z owocu sok.

4. Sos pomieszaj z jogurtem, dodaj posiekane zioła (już nie gotuj), dodaj również, na powrót, pokrojone w kostkę warzywa.

5. Mięso pokrój na porcje i serwuj ułożone na sosie.

Przepisy na zdrowe serce

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Nieco inna zupa ogórkowa! Świeży ogórek w towarzystwie skrzydełek kurczaka!

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

Cytryna i buraki liściowe sprawiają, że jest to danie wyjątkowe

Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

Czy wiesz, że dynia piżmowa jest rodzajem kabaczka? Smakuje podobnie jak dynia. Ta pyszna zupa zawiera także szpinak, co czyni ją jeszcze lepszą i zdrowszą.