Dorsz na parze z zielonym groszkiem

35min
Przygotowanie
10min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
183
Cukry (g)
1.6
Tłuszcz (g)
7.2
Tłuszcze nasycone (g)
1.6
Sól (mg)
0.10

Składniki

  • 400g dorsza, mintaja lub sandacza
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100g pomidorów malinowych
  • ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonych ziaren ostrej papryki chili
  • 100ml wina wermut
  • 2 małe cebulki szalotki
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 300g mrożonego zielonego groszku

Przygotowanie

1. Rybę umyj, następnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Usuń ości i pokrój na mniejsze filety ok. 6 cm na 6 cm.

2. Rybę obsyp delikatnie ziarnami ostrej papryki, a następnie obtocz w posiekanej natce pietruszki.

3. Na patelnię wsyp mrożony groszek, dodaj pokrojoną w plastry szalotkę, plasterki ząbka czosnku, przecięte na pół pomidorki malinowe. Całość podlej winem i dodaj margarynę Flora Original. Na wierzchu ułóż warstwę z ryby (układaj jeden kawałek na drugim). Połóż po plasterku cytryny.

4. Całość przykryj przykrywką, doprowadź do wrzenia. Rybę gotuj około 10 minut.

5. Podawaj na ryżu z zielonym groszkiem i powstałym sosem

Przepisy na zdrowe serce

Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

Pyszna przyjemność dobra o każdej porze

Zupa kalafiorowa z wędzoną makrelą

Kalafior to jedno z najcenniejszych warzyw pod względem wartości odżywczych! Jest lekkostrawny, niskokaloryczny, a według naszego przepisu jest po prostu pycha! Do tego makrela, która jest źródłem kwasów omega-3!

Dorsz w papilotach

Ryba to doskonałe źródło korzystnie działających kwasów omega-3. A nasza propozycja jest jeszcze pełna warzyw, co uczyni posiłek pełnym witamin!