Dorsz w papilotach

60min
Przygotowanie
35min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
162
Cukry (g)
0.7
Tłuszcz (g)
6.1
Tłuszcze nasycone (g)
1.2
Sól (mg)
0.33

Składniki

  • 400g dorsza mrożonego lub świeżego
  • 4 ziemniaki (200g)
  • 2 pomidory (120g)
  • 1 cukinia (300g)
  • 1 łyżeczka marynaty do ryb Knorr
  • 1 mały pęczek koperku (80g)
  • 40g margaryny Flora Original
  • 4 oliwki zielone (5g)
  • 4 oliwki czarne (5g)
  • 4 kapary (1g)
  • szczypta oregano
  • szczypta ostrej papryki

Przygotowanie

1. Ziemniaki pokrój w plastry, ułóż na pergaminie tak, aby każdy plaster zachodził na połówkę drugiego, posyp je z wierzchu szczyptą oregano i ostrą papryką.

2. Rybę umyj, wytnij z niej ości, osusz i posyp delikatnie z wierzchu marynatą do ryb Knorr. Ułóż na ziemniakach. Na wierzch ryby najpierw połóż posiekane kapary i pokrojone w plastry oliwki, następnie pokrojone plastry cukinii i pomidora, a na koniec gałązki koperku i pokrojone ząbki czosnku.

3. Pergamin zamknij szczelnie, zawiń końce tak jak zawija się cukierki.

4. Pierś umieść w nagrzanym do 190*C piekarniku na około 35 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodaj łyżkę Flory Original.

Przepisy na zdrowe serce

Flan z kaszy gryczanej

Kasza – bardzo pożywne źródło energii! Spróbuj przygotować ją w mniej zwyczajny sposób!

Dorsz na parze z zielonym groszkiem

Dorsz na parze to świetna propozycja dla tych, którzy cenią sobie smak tej ryby. Pamiętajmy również, że ten sposób przyrządzania pozwala zachować maksimum witamin!

Zupa brokułowa ze szpinakiem i niebieskim serem

Pyszna zupa w pięknym, zielonym kolorze