Dorsz w papilotach

60min
Przygotowanie
35min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
162
Cukry (g)
0.7
Tłuszcz (g)
6.1
Tłuszcze nasycone (g)
1.2
Sól (mg)
0.33

Składniki

  • 400g dorsza mrożonego lub świeżego
  • 4 ziemniaki (200g)
  • 2 pomidory (120g)
  • 1 cukinia (300g)
  • 1 łyżeczka marynaty do ryb Knorr
  • 1 mały pęczek koperku (80g)
  • 40g margaryny Flora Original
  • 4 oliwki zielone (5g)
  • 4 oliwki czarne (5g)
  • 4 kapary (1g)
  • szczypta oregano
  • szczypta ostrej papryki

Przygotowanie

1. Ziemniaki pokrój w plastry, ułóż na pergaminie tak, aby każdy plaster zachodził na połówkę drugiego, posyp je z wierzchu szczyptą oregano i ostrą papryką.

2. Rybę umyj, wytnij z niej ości, osusz i posyp delikatnie z wierzchu marynatą do ryb Knorr. Ułóż na ziemniakach. Na wierzch ryby najpierw połóż posiekane kapary i pokrojone w plastry oliwki, następnie pokrojone plastry cukinii i pomidora, a na koniec gałązki koperku i pokrojone ząbki czosnku.

3. Pergamin zamknij szczelnie, zawiń końce tak jak zawija się cukierki.

4. Pierś umieść w nagrzanym do 190*C piekarniku na około 35 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodaj łyżkę Flory Original.

Przepisy na zdrowe serce

Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Kolejny smaczny pomysł na ograniczenie „złych” tłuszczów. Cielęcina użyta w tym przepisie zawiera 4 razy mniej tłuszczów nasyconych niż schab wieprzowy. Nie dodawaliśmy soli tylko aromatyczne przyprawy – efekt mniam – pycha sprawdźcie sami!

Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

Czy wiesz, że dynia piżmowa jest rodzajem kabaczka? Smakuje podobnie jak dynia. Ta pyszna zupa zawiera także szpinak, co czyni ją jeszcze lepszą i zdrowszą.

Flan z kaszy gryczanej

Kasza – bardzo pożywne źródło energii! Spróbuj przygotować ją w mniej zwyczajny sposób!