Duszone warzywa – Caponata

25min
Przygotowanie
15min
Gotowanie
Trudność
12
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
54
Cukry (g)
1.8
Tłuszcz (g)
3
Tłuszcze nasycone (g)
0.6
Sól (mg)
0.16

Składniki

  • 500g bakłażana
  • 1 łyżka margaryny Flora (60g)
  • 2 cebule (duże), pokrojone w kostkę (100g)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane (6g)
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę (60g)
  • 1 papryka, pokrojona w kawałki (200g)
  • 20 g natki pietruszki, posiekanej
  • 400 ml pomidorów z puszki
  • 2 cukinie (średnie), pokrojone w plastry (400g)
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru pudru (5g)
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii(10g)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Bakłażana piecz w całości w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200°C, ostudź go, obierz i pokrój w kostkę.

2. W patelni o szerokim dnie podgrzej margarynę, dodaj do niej cebulę i czosnek, smaż na wolnym ogniu aż składniki staną się miękkie.

3. Dodaj bakłażana i paprykę, wszystko zalej posiekanymi pomidorami. Duś pod przykryciem około 10 minut.

4. Po tym czasie dodaj bazylię, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz cukier. Całość dopraw octem winnym do smaku .

Przepisy na zdrowe serce

Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Kolejny smaczny pomysł na ograniczenie „złych” tłuszczów. Cielęcina użyta w tym przepisie zawiera 4 razy mniej tłuszczów nasyconych niż schab wieprzowy. Nie dodawaliśmy soli tylko aromatyczne przyprawy – efekt mniam – pycha sprawdźcie sami!

Dorsz w papilotach

Ryba to doskonałe źródło korzystnie działających kwasów omega-3. A nasza propozycja jest jeszcze pełna warzyw, co uczyni posiłek pełnym witamin!

Dorsz na parze z zielonym groszkiem

Dorsz na parze to świetna propozycja dla tych, którzy cenią sobie smak tej ryby. Pamiętajmy również, że ten sposób przyrządzania pozwala zachować maksimum witamin!