Duszone warzywa – Caponata

25min
Przygotowanie
15min
Gotowanie
Trudność
12
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
54
Cukry (g)
1.8
Tłuszcz (g)
3
Tłuszcze nasycone (g)
0.6
Sól (mg)
0.16

Składniki

  • 500g bakłażana
  • 1 łyżka margaryny Flora (60g)
  • 2 cebule (duże), pokrojone w kostkę (100g)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane (6g)
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę (60g)
  • 1 papryka, pokrojona w kawałki (200g)
  • 20 g natki pietruszki, posiekanej
  • 400 ml pomidorów z puszki
  • 2 cukinie (średnie), pokrojone w plastry (400g)
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru pudru (5g)
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii(10g)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Bakłażana piecz w całości w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200°C, ostudź go, obierz i pokrój w kostkę.

2. W patelni o szerokim dnie podgrzej margarynę, dodaj do niej cebulę i czosnek, smaż na wolnym ogniu aż składniki staną się miękkie.

3. Dodaj bakłażana i paprykę, wszystko zalej posiekanymi pomidorami. Duś pod przykryciem około 10 minut.

4. Po tym czasie dodaj bazylię, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz cukier. Całość dopraw octem winnym do smaku .

Przepisy na zdrowe serce

Smażone medaliony wieprzowe

Medaliony wieprzowe charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i są bogate w białko. To klasyczne danie obiadowe. Podawaj gorące i ciesz się wspaniałym smakiem razem ze swoimi gośćmi.

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

Cytryna i buraki liściowe sprawiają, że jest to danie wyjątkowe

Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

Pyszna przyjemność dobra o każdej porze