Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

20min
Przygotowanie
15min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
469
Cukry (g)
Tłuszcz (g)
14.3
Tłuszcze nasycone (g)
3.8
Sól (mg)
78

Składniki

  • 300 g pełnoziarnistego makaronu typu farfalle (kokardki)
  • 3 łyżki stołowe Flory Original
  • 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
  • 4 zmielone ząbki czosnku
  • 1 duży pęk buraków liściowych, przyciętych i grubo posiekanych
  • 170 g tuńczyka w sosie własnym
  • ¼ łyżeczki każdej z przypraw: sól, mielony czarny pieprz i płatki chilli
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • ¼ filiżanki posiekanych świeżych liści bazylii
  • ½ filiżanki świeżo startego parmezanu

Przygotowanie

1. W dużym garnku ugotuj makaron we wrzącej wodzie, aż będzie miękki, a następnie odcedź.

2. W dużym, szerokim garnku rozpuść na średnim ogniu 2 łyżki stołowe (30 ml) Flory Original i podsmażaj przez 5 minut cebulę i czosnek, aż będą miękkie.

3. Dodaj buraki liściowe i podsmażaj przez około 3 minuty, mieszając, aż liście nieco się skurczą. Dodaj tuńczyka i mieszaj, aż całość będzie ciepła.

4. Dodaj odcedzony makaron, pozostałą 1 łyżkę stołową (15 ml) Flory Original, sól, pieprz, płatki chilli, skórkę cytryny, sok z cytryny i parmezan.

5. Dokładnie wymieszaj, by składniki równomiernie się połączyły i podawaj od razu.

Przepisy na zdrowe serce

Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

Pyszna przyjemność dobra o każdej porze

Kremowy szpinak na śniadanie

Szpinak mało komu kojarzy się z potrawą śniadaniową. Ten przepis sprawi, że zmienisz swoje podejście do tego warzywa!

Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

Czy wiesz, że dynia piżmowa jest rodzajem kabaczka? Smakuje podobnie jak dynia. Ta pyszna zupa zawiera także szpinak, co czyni ją jeszcze lepszą i zdrowszą.