Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

20min
Przygotowanie
15min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
469
Cukry (g)
Tłuszcz (g)
14.3
Tłuszcze nasycone (g)
3.8
Sól (mg)
78

Składniki

  • 300 g pełnoziarnistego makaronu typu farfalle (kokardki)
  • 3 łyżki stołowe Flory Original
  • 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
  • 4 zmielone ząbki czosnku
  • 1 duży pęk buraków liściowych, przyciętych i grubo posiekanych
  • 170 g tuńczyka w sosie własnym
  • ¼ łyżeczki każdej z przypraw: sól, mielony czarny pieprz i płatki chilli
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • ¼ filiżanki posiekanych świeżych liści bazylii
  • ½ filiżanki świeżo startego parmezanu

Przygotowanie

1. W dużym garnku ugotuj makaron we wrzącej wodzie, aż będzie miękki, a następnie odcedź.

2. W dużym, szerokim garnku rozpuść na średnim ogniu 2 łyżki stołowe (30 ml) Flory Original i podsmażaj przez 5 minut cebulę i czosnek, aż będą miękkie.

3. Dodaj buraki liściowe i podsmażaj przez około 3 minuty, mieszając, aż liście nieco się skurczą. Dodaj tuńczyka i mieszaj, aż całość będzie ciepła.

4. Dodaj odcedzony makaron, pozostałą 1 łyżkę stołową (15 ml) Flory Original, sól, pieprz, płatki chilli, skórkę cytryny, sok z cytryny i parmezan.

5. Dokładnie wymieszaj, by składniki równomiernie się połączyły i podawaj od razu.

Przepisy na zdrowe serce

Zupa brokułowa ze szpinakiem i niebieskim serem

Pyszna zupa w pięknym, zielonym kolorze

Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

Dziś warzywa, które mają same zalety! Szparagi to bogactwo soli mineralnych i innych składników, które pozytywnie wpływają na wątrobę i układ nerwowy! Do tego pyszna sałatka z pietruszki i kaparów!

Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

Przepyszny przepis na kurczaka, który wygląda równie znakomicie, jak smakuje