Flan z kaszy gryczanej

60min
Przygotowanie
15min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
292
Cukry (g)
0.9
Tłuszcz (g)
11.7
Tłuszcze nasycone (g)
2.7
Sól (mg)
0.32

Składniki

 

  • 200g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 4 jajka
  • 200g szpinaku
  • 40g margaryny Flora Original
  • 20g majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 30g bułki tartej
  • szczypta soli do smaku
  • łyżka oleju do wysmarowania foremek

 

Przygotowanie

1. Kaszę gryczaną zalewamy wodą na wysokość 2 cm ponad kaszę. Doprawiamy solą, liściem laurowym, majerankiem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.

2. W osobnym osolonym wrzątku blanszujemy szpinak. Odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałki.

3. Gdy kasza będzie już miękka, zdejmujemy z ognia. Nie powinna wchłonąć całego płynu. Dodajemy margarynę Flora Original i mieszamy aż się wszystko dobrze się połączy. Odstawiamy do ostygnięcia.

4. Rozbijamy jaja, mieszamy z kaszą i szpinakiem. Doprawiamy musztardą.

5. Foremki smarujemy łyżką oleju, posypujemy bułką tartą.

6. Do tak przygotowanych foremek wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 150?C przez 25 minut. Podajemy lekko ostudzone.

Przepisy na zdrowe serce

Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Kolejny smaczny pomysł na ograniczenie „złych” tłuszczów. Cielęcina użyta w tym przepisie zawiera 4 razy mniej tłuszczów nasyconych niż schab wieprzowy. Nie dodawaliśmy soli tylko aromatyczne przyprawy – efekt mniam – pycha sprawdźcie sami!

Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

Czy wiesz, że dynia piżmowa jest rodzajem kabaczka? Smakuje podobnie jak dynia. Ta pyszna zupa zawiera także szpinak, co czyni ją jeszcze lepszą i zdrowszą.

Dorsz w papilotach

Ryba to doskonałe źródło korzystnie działających kwasów omega-3. A nasza propozycja jest jeszcze pełna warzyw, co uczyni posiłek pełnym witamin!