Flan z kaszy gryczanej

60min
Przygotowanie
15min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
292
Cukry (g)
0.9
Tłuszcz (g)
11.7
Tłuszcze nasycone (g)
2.7
Sól (mg)
0.32

Składniki

 

  • 200g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 4 jajka
  • 200g szpinaku
  • 40g margaryny Flora Original
  • 20g majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 30g bułki tartej
  • szczypta soli do smaku
  • łyżka oleju do wysmarowania foremek

 

Przygotowanie

1. Kaszę gryczaną zalewamy wodą na wysokość 2 cm ponad kaszę. Doprawiamy solą, liściem laurowym, majerankiem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.

2. W osobnym osolonym wrzątku blanszujemy szpinak. Odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałki.

3. Gdy kasza będzie już miękka, zdejmujemy z ognia. Nie powinna wchłonąć całego płynu. Dodajemy margarynę Flora Original i mieszamy aż się wszystko dobrze się połączy. Odstawiamy do ostygnięcia.

4. Rozbijamy jaja, mieszamy z kaszą i szpinakiem. Doprawiamy musztardą.

5. Foremki smarujemy łyżką oleju, posypujemy bułką tartą.

6. Do tak przygotowanych foremek wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 150?C przez 25 minut. Podajemy lekko ostudzone.

Przepisy na zdrowe serce

Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

Dziś warzywa, które mają same zalety! Szparagi to bogactwo soli mineralnych i innych składników, które pozytywnie wpływają na wątrobę i układ nerwowy! Do tego pyszna sałatka z pietruszki i kaparów!

Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

Pyszna przyjemność dobra o każdej porze

Smażone medaliony wieprzowe

Medaliony wieprzowe charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i są bogate w białko. To klasyczne danie obiadowe. Podawaj gorące i ciesz się wspaniałym smakiem razem ze swoimi gośćmi.