use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Flan z kaszy gryczanej

Kasza – bardzo pożywne źródło energii! Spróbuj przygotować ją w mniej zwyczajny sposób!
  • 1 godziny 15 minut
  • Czas przygotowania1 godziny
  • 4 porcje
recipe image Flan z kaszy gryczanej

Składniki

  • 200g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 4 jajka
  • 200g szpinaku
  • 40g margaryny Flora Original
  • 20g majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 30g bułki tartej
  • szczypta soli do smaku
  • łyżka oleju do wysmarowania foremek

      Wskazówki

      1. Kaszę gryczaną zalewamy wodą na wysokość 2 cm ponad kaszę. Doprawiamy solą, liściem laurowym, majerankiem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
      2. W osobnym osolonym wrzątku blanszujemy szpinak. Odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałki.
      3. Gdy kasza będzie już miękka, zdejmujemy z ognia. Nie powinna wchłonąć całego płynu. Dodajemy margarynę Flora Original i mieszamy aż się wszystko dobrze się połączy. Odstawiamy do ostygnięcia.
      4. Rozbijamy jaja, mieszamy z kaszą i szpinakiem. Doprawiamy musztardą.
      5. Foremki smarujemy łyżką oleju, posypujemy bułką tartą.
      6. Do tak przygotowanych foremek wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 150?C przez 25 minut. Podajemy lekko ostudzone.