Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

20min
Przygotowanie
20min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
129
Cukry (g)
0.4
Tłuszcz (g)
11.2
Tłuszcze nasycone (g)
2.2
Sól (mg)
0.27

Składniki

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 100g margaryny Flora Original
  • 20g cukru
  • sok z trzech cytryn
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10g kaparów w zalewie (1 łyżka)
  • 3 szalotki
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Odetnij od szparagów stwardniałe końcówki. Następnie za pomocą obieraczki obierz szparagi zostawiając nienaruszone główki.

2. Zagotuj wrzątek. Dodaj połowę margaryny, sól, cukier oraz połowę soku z cytryny. W tak doprawionej wodzie gotuj szparagi aż będą miękkie.

3. W tym czasie przygotuj sałatkę. Posiekaj drobno liście natki pietruszki, dodaj kapary oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Całość wymieszaj.

4. Odcedź szparagi, jeszcze ciepłe dopraw pozostałym sokiem w cytryny oraz odrobiną soli. Podawaj z Florą Original na wierzchu oraz sałatką z pietruszki.

Przepisy na zdrowe serce

Grillowany łosoś z cytrusowo-pomidorową salsą

Łosoś to doskonałe źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3. Wypróbuj ten szybki i prosty przepis z kwaskowatą salsą, która stanowi doskonałe dopełnienie ryby.

Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

Pyszna przyjemność dobra o każdej porze

Smażone medaliony wieprzowe

Medaliony wieprzowe charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i są bogate w białko. To klasyczne danie obiadowe. Podawaj gorące i ciesz się wspaniałym smakiem razem ze swoimi gośćmi.