Grillowany łosoś z cytrusowo-pomidorową salsą

15min
Przygotowanie
15min
Gotowanie
Trudność
6
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
291
Cukry (g)
Tłuszcz (g)
19
Tłuszcze nasycone (g)
3.2
Sól (mg)
88

Składniki

  • 2 średniej wielkości posiekane pomidory
  • 2 duże słodkie pomarańcze, obrane, podzielone na kawałki i grubo posiekane
  • 150 ml pokrojonej zielonej cebulki
  • 6 łyżek stołowych podzielonej kolendry
  • 2 łyżeczki drobno pokrojonej papryczki jalapeno z nasionami (opcjonalnie)
  • 4 łyżki stołowe Flory Original
  • 6 filetów z łososia (około 750 g)

Przygotowanie

1. Połącz pomidory, pomarańcze, zieloną cebulkę, 4 łyżki stołowe kolendry i papryczki jalapeno w dużej misce; odstaw.

2. Zmiksuj Florę z pozostałymi 2 łyżkami stołowymi kolendry w mniejszej miseczce.

3. Grilluj lub opiekaj łososia na ruszcie, smarując go mieszanką kolendry i Flory przez 15 minut lub do czasu, gdy łosoś będzie gotowy. Podaj salsę z łososiem.

Przepisy na zdrowe serce

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

Cytryna i buraki liściowe sprawiają, że jest to danie wyjątkowe

Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Kolejny smaczny pomysł na ograniczenie „złych” tłuszczów. Cielęcina użyta w tym przepisie zawiera 4 razy mniej tłuszczów nasyconych niż schab wieprzowy. Nie dodawaliśmy soli tylko aromatyczne przyprawy – efekt mniam – pycha sprawdźcie sami!

Włoska zupa na zdrowe serce

Nic nie rozgrzewa lepiej niż pyszna włoska zupa. Pozwól sobie na chwilę relaksu dzięki temu przepisowi. Pełna bogactwa smaków i zdrowia.