Grillowany łosoś z cytrusowo-pomidorową salsą

15min
Przygotowanie
15min
Gotowanie
Trudność
6
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
291
Cukry (g)
Tłuszcz (g)
19
Tłuszcze nasycone (g)
3.2
Sól (mg)
88

Składniki

  • 2 średniej wielkości posiekane pomidory
  • 2 duże słodkie pomarańcze, obrane, podzielone na kawałki i grubo posiekane
  • 150 ml pokrojonej zielonej cebulki
  • 6 łyżek stołowych podzielonej kolendry
  • 2 łyżeczki drobno pokrojonej papryczki jalapeno z nasionami (opcjonalnie)
  • 4 łyżki stołowe Flory Original
  • 6 filetów z łososia (około 750 g)

Przygotowanie

1. Połącz pomidory, pomarańcze, zieloną cebulkę, 4 łyżki stołowe kolendry i papryczki jalapeno w dużej misce; odstaw.

2. Zmiksuj Florę z pozostałymi 2 łyżkami stołowymi kolendry w mniejszej miseczce.

3. Grilluj lub opiekaj łososia na ruszcie, smarując go mieszanką kolendry i Flory przez 15 minut lub do czasu, gdy łosoś będzie gotowy. Podaj salsę z łososiem.

Przepisy na zdrowe serce

Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana jest klasyczną potrawą rozgrzewającą. To kremowe, delikatne i smakowite danie.

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

Cytryna i buraki liściowe sprawiają, że jest to danie wyjątkowe

Zupa kalafiorowa z wędzoną makrelą

Kalafior to jedno z najcenniejszych warzyw pod względem wartości odżywczych! Jest lekkostrawny, niskokaloryczny, a według naszego przepisu jest po prostu pycha! Do tego makrela, która jest źródłem kwasów omega-3!