Grillowany łosoś z cytrusowo-pomidorową salsą

15min
Przygotowanie
15min
Gotowanie
Trudność
6
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
291
Cukry (g)
Tłuszcz (g)
19
Tłuszcze nasycone (g)
3.2
Sól (mg)
88

Składniki

  • 2 średniej wielkości posiekane pomidory
  • 2 duże słodkie pomarańcze, obrane, podzielone na kawałki i grubo posiekane
  • 150 ml pokrojonej zielonej cebulki
  • 6 łyżek stołowych podzielonej kolendry
  • 2 łyżeczki drobno pokrojonej papryczki jalapeno z nasionami (opcjonalnie)
  • 4 łyżki stołowe Flory Original
  • 6 filetów z łososia (około 750 g)

Przygotowanie

1. Połącz pomidory, pomarańcze, zieloną cebulkę, 4 łyżki stołowe kolendry i papryczki jalapeno w dużej misce; odstaw.

2. Zmiksuj Florę z pozostałymi 2 łyżkami stołowymi kolendry w mniejszej miseczce.

3. Grilluj lub opiekaj łososia na ruszcie, smarując go mieszanką kolendry i Flory przez 15 minut lub do czasu, gdy łosoś będzie gotowy. Podaj salsę z łososiem.

Przepisy na zdrowe serce

Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

Czy wiesz, że dynia piżmowa jest rodzajem kabaczka? Smakuje podobnie jak dynia. Ta pyszna zupa zawiera także szpinak, co czyni ją jeszcze lepszą i zdrowszą.

Jambalaya – krewetki z szynką

Kolejny smaczny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Dużo warzyw – do przygotowania jednej porcji użyliśmy ponad 160 g oraz ryż, które dostarczają cennego w diecie przyjaznej sercu błonnika. Nie dodaliśmy soli, bo zwykle wędzona szynka jest dość słona. Zamiast soli proponujemy użycie smakowitych przypraw. Pycha.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Nieco inna zupa ogórkowa! Świeży ogórek w towarzystwie skrzydełek kurczaka!