Jambalaya – krewetki z szynką

40min
Przygotowanie
30min
Gotowanie
Trudność
6
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
204
Cukry (g)
2.3
Tłuszcz (g)
8.3
Tłuszcze nasycone (g)
2.4
Sól (mg)
0.38

Składniki

  • 30 g margaryny Flora Original
  • 300 g selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 150 g białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 300 g pomidorów pelatti z puszki (pomidory pokrojone na kawałki) bez sosu
  • 100 g ryżu
  • 250 g surowych krewetek obranych
  • 150 g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 150 g zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 g suszonego oregano
  • 2 g suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka sosu tabasco (2g )

Przygotowanie

1. W odpowiednim garnku rozgrzej margarynę, zeszklij na niej cebulę, paprykę i czosnek. Warzywa smaż na wolnym ogniu aż staną się miękkie.

2. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, krewetki oraz oregano, tymianek i tabasco.

3. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj ryż i całość zalej 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Garnek przykryj i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika – piecz około 30 minut aż ryż zupełnie wchłonie wodę i będzie miękki.

Przepisy na zdrowe serce

Flan z kaszy gryczanej

Kasza – bardzo pożywne źródło energii! Spróbuj przygotować ją w mniej zwyczajny sposób!

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

Cytryna i buraki liściowe sprawiają, że jest to danie wyjątkowe

Smażone medaliony wieprzowe

Medaliony wieprzowe charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i są bogate w białko. To klasyczne danie obiadowe. Podawaj gorące i ciesz się wspaniałym smakiem razem ze swoimi gośćmi.