Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

Informacje o wartości odżywczej

Energia (kcal)Cukry (g)Tłuszcz (g)Tłuszcze nasycone (g)Sól (mg)
56310.67.61.5563salt


PrzygotowanieGotowanieTrudnePorcje
74 min25 min2/34

Składniki

Marynata:

 

Kebaby:

 

Ryż:

Przygotowanie

1. Połącz wszystkie składniki marynaty w dużej misce, dodaj kurczaka, mieszając; przykryj marynatę na co najmniej 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.

2. Nabij kawałki kurczaka na 8 patyczków, pomiędzy poszczególnymi kawałkami umieszczając kawałki czerwonej i zielonej papryki oraz cebuli.

3. Najpierw posmaruj kebaby 1 łyżką stołową Flory Original, a następnie grilluj przez 12-15 minut, często obracając, aż do momentu, gdy są gotowe.

4. W międzyczasie, ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu i odcedź.

5. Podgrzej w garnku pozostałą część Flory, dodaj czerwoną cebulę i duś przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu, gdy składniki będą miękkie, ale nie brązowe.

6. Dodaj ugotowany ryż razem z rodzynkami i zamieszaj, by podgrzać całość.

7. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki lub selera naciowego do mieszaniny ryżu i dodaj odrobinę soku z cytryny do smaku. Podaj kebab na ryżu