Kremowy szpinak na śniadanie

20min
Przygotowanie
5min
Gotowanie
Trudność
8
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
142
Cukry (g)
2.0
Tłuszcz (g)
7.4
Tłuszcze nasycone (g)
1.1
Sól (mg)
0.10

Składniki

  • 350 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka 2%
  • 2 łyżki mąki pszennej (50 g)
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 3 łyżki sosu tabasco
  • 1 cebula (100 g) pokrojona w kostkę
  • 1g gałki muszkatołowej
  • 1g ostrej papryki w proszku
  • 4 kromki chleba żytniego pokrojone w kostkę i upieczone w piekarniku
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie

1. W garnku o szerokim dnie rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę i czosnek, dodaj przyprawy w proszku (gałkę, ostrą paprykę). Wszystko razem smaż chwilę.

2. Dodaj szpinak, przesmaż go przez około 3 minuty. Całość zalej mlekiem i doprowadź do wrzenia.

3. W oddzielnym garnku rozpuść margarynę, dodaj do niej mąkę, pomieszaj dokładnie i połącz z ze szpinakiem.

4. Gęstą pastę zmiksuj w malakserze, dopraw do smaku tabasco, przełóż na talerze i podawaj z grzankami z chleba żytniego.

Przepisy na zdrowe serce

Grillowany łosoś z cytrusowo-pomidorową salsą

Łosoś to doskonałe źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3. Wypróbuj ten szybki i prosty przepis z kwaskowatą salsą, która stanowi doskonałe dopełnienie ryby.

Dorsz w papilotach

Ryba to doskonałe źródło korzystnie działających kwasów omega-3. A nasza propozycja jest jeszcze pełna warzyw, co uczyni posiłek pełnym witamin!

Pierożki z soczewicą

Dziś proponujemy przyjazne sercu danie z  soczewicą, która zawiera dużo skrobi, całkiem sporo błonnika pokarmowego i niewiele tłuszczu. My dodaliśmy Florę Original, aby nadać produktowi dobry smak i dobry profil tłuszczów. Także liczne przyprawy dodane do farszu sprawiają, że mogliśmy pominąć dodatek soli, a smak pierożków jest wyśmienity.