Kremowy szpinak na śniadanie

20min
Przygotowanie
5min
Gotowanie
Trudność
8
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
142
Cukry (g)
2.0
Tłuszcz (g)
7.4
Tłuszcze nasycone (g)
1.1
Sól (mg)
0.10

Składniki

  • 350 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka 2%
  • 2 łyżki mąki pszennej (50 g)
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 3 łyżki sosu tabasco
  • 1 cebula (100 g) pokrojona w kostkę
  • 1g gałki muszkatołowej
  • 1g ostrej papryki w proszku
  • 4 kromki chleba żytniego pokrojone w kostkę i upieczone w piekarniku
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie

1. W garnku o szerokim dnie rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę i czosnek, dodaj przyprawy w proszku (gałkę, ostrą paprykę). Wszystko razem smaż chwilę.

2. Dodaj szpinak, przesmaż go przez około 3 minuty. Całość zalej mlekiem i doprowadź do wrzenia.

3. W oddzielnym garnku rozpuść margarynę, dodaj do niej mąkę, pomieszaj dokładnie i połącz z ze szpinakiem.

4. Gęstą pastę zmiksuj w malakserze, dopraw do smaku tabasco, przełóż na talerze i podawaj z grzankami z chleba żytniego.

Przepisy na zdrowe serce

Jambalaya – krewetki z szynką

Kolejny smaczny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Dużo warzyw – do przygotowania jednej porcji użyliśmy ponad 160 g oraz ryż, które dostarczają cennego w diecie przyjaznej sercu błonnika. Nie dodaliśmy soli, bo zwykle wędzona szynka jest dość słona. Zamiast soli proponujemy użycie smakowitych przypraw. Pycha.

Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

Przepyszny przepis na kurczaka, który wygląda równie znakomicie, jak smakuje

Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana jest klasyczną potrawą rozgrzewającą. To kremowe, delikatne i smakowite danie.