Lasagne ze szpinakiem i białym serkiem

40min
Przygotowanie
30min
Gotowanie
Trudność
2
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
538
Cukry (g)
14.4
Tłuszcz (g)
12
Tłuszcze nasycone (g)
3.2
Sól (mg)
0.57

Składniki

  • 160g makaronu lasagne
  • 250 g szpinaku
  • 200 g białego chudego sera
  • 40 g pomidorów suszonych
  • 20 g margaryny Flora Original
  • 50 g cebuli typu szalotka
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ostra papryka chilli
  • Szczypta soli i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Makaron zamocz na chwilę w gorącej wodzie i ułóż jedna warstwę w żaroodpornym naczyniu, posmarowanym wcześniej margaryną.

2. Cebulę i chilli pokrój w drobna kosteczkę, krótko podsmaż na pozostałej margarynie, dodaj szpinak i gałkę muszkatołową.

3. Szpinak pomieszaj z białym serem i podsmażonym szpinakiem. Dodaj pokrojone w kawałki suszone pomidory, jogurt i żółtka z dwóch jaj.

4. Wszystko dopraw do smaku odrobiną soli i czarnego pieprzu.

5. Powstałą w ten sposób masą przekładaj plastry lasagne.

6. Całość umieść na 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.

Przepisy na zdrowe serce

Tęczowa wołowina

Tęczowa wołowina to kolorowe i smaczne danie pełne chudej wołowiny i przepysznych warzyw. To zdrowe i przyjazne sercu danie z pewnością uczyni dzień bardziej radosnym.

Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

Czy wiesz, że dynia piżmowa jest rodzajem kabaczka? Smakuje podobnie jak dynia. Ta pyszna zupa zawiera także szpinak, co czyni ją jeszcze lepszą i zdrowszą.

Kremowy szpinak na śniadanie

Szpinak mało komu kojarzy się z potrawą śniadaniową. Ten przepis sprawi, że zmienisz swoje podejście do tego warzywa!