use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Lasagne ze szpinakiem i białym serkiem

Ten przepis zmodyfikowaliśmy dodając zamiast tłustego i bogatego w nasycone tłuszcze serka ricotta chudy twaróg.
Dzięki temu udało nam się ograniczyć zawartość złych tłuszczów o 5,7 g (28%GDA). Smak jest równie doskonały dzięki użyciu przypraw.
  • 1 godziny 10 minut
  • Czas przygotowania40 minut
  • 2 porcje
recipe image Lasagne ze szpinakiem i białym serkiem

Składniki

  • 160g makaronu lasagne
  • 250 g szpinaku
  • 200 g białego chudego sera
  • 40 g pomidorów suszonych
  • 20 g margaryny Flora Original
  • 50 g cebuli typu szalotka
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ostra papryka chilli
  • Szczypta soli i czarny pieprz do smaku

      Wskazówki

      1. Makaron zamocz na chwilę w gorącej wodzie i ułóż jedna warstwę w żaroodpornym naczyniu, posmarowanym wcześniej margaryną.
      2. Cebulę i chilli pokrój w drobna kosteczkę, krótko podsmaż na pozostałej margarynie, dodaj szpinak i gałkę muszkatołową.
      3. Szpinak pomieszaj z białym serem i podsmażonym szpinakiem. Dodaj pokrojone w kawałki suszone pomidory, jogurt i żółtka z dwóch jaj.
      4. Wszystko dopraw do smaku odrobiną soli i czarnego pieprzu.
      5. Powstałą w ten sposób masą przekładaj plastry lasagne.
      6. Całość umieść na 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.