Pierożki z soczewicą

20min
Przygotowanie
60min
Gotowanie
Trudność
8
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
299
Cukry (g)
0.9
Tłuszcz (g)
4.4
Tłuszcze nasycone (g)
0.8
Sól (mg)
0.11

Składniki

  • 300 g soczewicy zielonej
  • 150 g cebuli
  • 1 ostra papryka
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (4g)
  • 1łyżka sproszkowanych ziaren kolendry
  • 1 pęczek natki kolendry (15g)
  • 1 główka czosnku
  • 1 ostra czerwona papryka chilli
  • 400g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli

Przygotowanie

1. Soczewicę ugotuj w małej ilości wody, cebulę, paprykę i czosnek piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut aż będą zupełnie miękkie.

2. Ugotowaną soczewice i upieczone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

3. Powstały farsz dopraw do smaku pieprzem, kuminem i posiekaną kolendrą. Dodaj margarynę i dokładnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby masę dopraw odrobiną soli.

4. Z mąki zalanej ciepła wodą ugnieć ciasto. W razie zbyt luźnej konsystencji ciasta dodaj odrobinę więcej mąki. Wyrobione ciasto rozwałkuj na duży placek, cienki na 3 mm.

5. Za pomocą szklanki wytnij z ciasta okrągłe placki i umieść w nich odrobinę farszu. Krawędzie złóż na pół i połącz ze sobą przyciskając je do siebie widelcem.

6. Pierożki gotuj w gorącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.

Przepisy na zdrowe serce

Włoska zupa na zdrowe serce

Nic nie rozgrzewa lepiej niż pyszna włoska zupa. Pozwól sobie na chwilę relaksu dzięki temu przepisowi. Pełna bogactwa smaków i zdrowia.

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

Cytryna i buraki liściowe sprawiają, że jest to danie wyjątkowe

Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

Pyszna przyjemność dobra o każdej porze