Pierożki z soczewicą

20min
Przygotowanie
60min
Gotowanie
Trudność
8
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
299
Cukry (g)
0.9
Tłuszcz (g)
4.4
Tłuszcze nasycone (g)
0.8
Sól (mg)
0.11

Składniki

  • 300 g soczewicy zielonej
  • 150 g cebuli
  • 1 ostra papryka
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (4g)
  • 1łyżka sproszkowanych ziaren kolendry
  • 1 pęczek natki kolendry (15g)
  • 1 główka czosnku
  • 1 ostra czerwona papryka chilli
  • 400g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli

Przygotowanie

1. Soczewicę ugotuj w małej ilości wody, cebulę, paprykę i czosnek piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut aż będą zupełnie miękkie.

2. Ugotowaną soczewice i upieczone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

3. Powstały farsz dopraw do smaku pieprzem, kuminem i posiekaną kolendrą. Dodaj margarynę i dokładnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby masę dopraw odrobiną soli.

4. Z mąki zalanej ciepła wodą ugnieć ciasto. W razie zbyt luźnej konsystencji ciasta dodaj odrobinę więcej mąki. Wyrobione ciasto rozwałkuj na duży placek, cienki na 3 mm.

5. Za pomocą szklanki wytnij z ciasta okrągłe placki i umieść w nich odrobinę farszu. Krawędzie złóż na pół i połącz ze sobą przyciskając je do siebie widelcem.

6. Pierożki gotuj w gorącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.

Przepisy na zdrowe serce

Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

Przepyszny przepis na kurczaka, który wygląda równie znakomicie, jak smakuje

Tęczowa wołowina

Tęczowa wołowina to kolorowe i smaczne danie pełne chudej wołowiny i przepysznych warzyw. To zdrowe i przyjazne sercu danie z pewnością uczyni dzień bardziej radosnym.

Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

Pyszna przyjemność dobra o każdej porze