Pierożki z soczewicą

20min
Przygotowanie
60min
Gotowanie
Trudność
8
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
299
Cukry (g)
0.9
Tłuszcz (g)
4.4
Tłuszcze nasycone (g)
0.8
Sól (mg)
0.11

Składniki

  • 300 g soczewicy zielonej
  • 150 g cebuli
  • 1 ostra papryka
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (4g)
  • 1łyżka sproszkowanych ziaren kolendry
  • 1 pęczek natki kolendry (15g)
  • 1 główka czosnku
  • 1 ostra czerwona papryka chilli
  • 400g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli

Przygotowanie

1. Soczewicę ugotuj w małej ilości wody, cebulę, paprykę i czosnek piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut aż będą zupełnie miękkie.

2. Ugotowaną soczewice i upieczone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

3. Powstały farsz dopraw do smaku pieprzem, kuminem i posiekaną kolendrą. Dodaj margarynę i dokładnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby masę dopraw odrobiną soli.

4. Z mąki zalanej ciepła wodą ugnieć ciasto. W razie zbyt luźnej konsystencji ciasta dodaj odrobinę więcej mąki. Wyrobione ciasto rozwałkuj na duży placek, cienki na 3 mm.

5. Za pomocą szklanki wytnij z ciasta okrągłe placki i umieść w nich odrobinę farszu. Krawędzie złóż na pół i połącz ze sobą przyciskając je do siebie widelcem.

6. Pierożki gotuj w gorącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.

Przepisy na zdrowe serce

Smażone medaliony wieprzowe

Medaliony wieprzowe charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i są bogate w białko. To klasyczne danie obiadowe. Podawaj gorące i ciesz się wspaniałym smakiem razem ze swoimi gośćmi.

Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Kolejny smaczny pomysł na ograniczenie „złych” tłuszczów. Cielęcina użyta w tym przepisie zawiera 4 razy mniej tłuszczów nasyconych niż schab wieprzowy. Nie dodawaliśmy soli tylko aromatyczne przyprawy – efekt mniam – pycha sprawdźcie sami!

Kremowy szpinak na śniadanie

Szpinak mało komu kojarzy się z potrawą śniadaniową. Ten przepis sprawi, że zmienisz swoje podejście do tego warzywa!