use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Pierożki z soczewicą

Dziś proponujemy przyjazne sercu danie z soczewicą, która zawiera dużo skrobi, całkiem sporo błonnika pokarmowego i niewiele tłuszczu. My dodaliśmy Florę Original, aby nadać produktowi dobry smak i dobry profil tłuszczów. Także liczne przyprawy dodane do farszu sprawiają, że mogliśmy pominąć dodatek soli, a smak pierożków jest wyśmienity.
  • 1 godziny 20 minut
  • Czas przygotowania20 minut
  • 8 porcje
recipe image Pierożki z soczewicą

Składniki

  • 300 g soczewicy zielonej
  • 150 g cebuli
  • 1 ostra papryka
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (4g)
  • 1łyżka sproszkowanych ziaren kolendry
  • 1 pęczek natki kolendry (15g)
  • 1 główka czosnku
  • 1 ostra czerwona papryka chilli
  • 400g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli

      Wskazówki

      1. Soczewicę ugotuj w małej ilości wody, cebulę, paprykę i czosnek piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut aż będą zupełnie miękkie.
      2. Ugotowaną soczewice i upieczone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
      3. Powstały farsz dopraw do smaku pieprzem, kuminem i posiekaną kolendrą. Dodaj margarynę i dokładnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby masę dopraw odrobiną soli.
      4. Z mąki zalanej ciepła wodą ugnieć ciasto. W razie zbyt luźnej konsystencji ciasta dodaj odrobinę więcej mąki. Wyrobione ciasto rozwałkuj na duży placek, cienki na 3 mm.
      5. Za pomocą szklanki wytnij z ciasta okrągłe placki i umieść w nich odrobinę farszu. Krawędzie złóż na pół i połącz ze sobą przyciskając je do siebie widelcem.
      6. Pierożki gotuj w gorącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.