Pierożki z soczewicą

Informacje o wartości odżywczej

Energia (kcal)Cukry (g)Tłuszcz (g)Tłuszcze nasycone (g)Sól (mg)
2990.94.40.8299salt


PrzygotowanieGotowanieTrudnePorcje
20 min60 min2/38

Składniki

Przygotowanie

1. Soczewicę ugotuj w małej ilości wody, cebulę, paprykę i czosnek piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut aż będą zupełnie miękkie.

2. Ugotowaną soczewice i upieczone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

3. Powstały farsz dopraw do smaku pieprzem, kuminem i posiekaną kolendrą. Dodaj margarynę i dokładnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby masę dopraw odrobiną soli.

4. Z mąki zalanej ciepła wodą ugnieć ciasto. W razie zbyt luźnej konsystencji ciasta dodaj odrobinę więcej mąki. Wyrobione ciasto rozwałkuj na duży placek, cienki na 3 mm.

5. Za pomocą szklanki wytnij z ciasta okrągłe placki i umieść w nich odrobinę farszu. Krawędzie złóż na pół i połącz ze sobą przyciskając je do siebie widelcem.

6. Pierożki gotuj w gorącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.