Smażone medaliony wieprzowe

25min
Przygotowanie
35min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
553
Cukry (g)
0.7
Tłuszcz (g)
14.8
Tłuszcze nasycone (g)
4.3
Sól (mg)
1.11

Składniki

  • 25g Flory Original
  • 450g chudej wieprzowiny pokrojonej w grube plastry
  • 250g pieczarek kasztanowatych pokrojonych w plastry
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe musztardy Dijon
  • 200ml bulionu drobiowego
  • 100 białego wina
  • 2-3 łyżki stołowe półtłustej śmietanki crème fraîche
  • 350g makaronu tagliatelle lub innego makaronu
  • groszek cukrowy i młoda kukurydza jako dodatki (nieuwzględnione w informacjach o wartościach odżywczych)

Przygotowanie

1. Podgrzej Florę Original na patelni i podsmaż mięso, aż stanie się złocisto-brązowe i miękkie (2-3 minuty na każdą stronę). Zdejmij patelnię z ognia i odstaw.

2. Na patelnię wrzuć pieczarki kasztanowate i smaż, aż nabiorą koloru złocistego, dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.

3. Dodaj musztardę, bulion drobiowy i wino, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut.

4. Mieszając, dodaj crème fraîche i podgrzej. W międzyczasie, przygotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

5. Odcedź i podaj z wieprzowiną, polewając całość sosem.

Przepisy na zdrowe serce

Duszone warzywa – Caponata

Musisz ograniczać kalorie w swojej diecie? Chcesz jeść potrawy przyjazne sercu? Mamy coś dla Ciebie! Porcja tego dania (150 g) to tylko 54 kalorie. Smaczna propozycja dla wszystkich tych, którzy w ramach diety ograniczają energetyczność potraw i chcą jeść więcej warzyw.

Grillowany łosoś z cytrusowo-pomidorową salsą

Łosoś to doskonałe źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3. Wypróbuj ten szybki i prosty przepis z kwaskowatą salsą, która stanowi doskonałe dopełnienie ryby.

Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana jest klasyczną potrawą rozgrzewającą. To kremowe, delikatne i smakowite danie.