use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Smażone medaliony wieprzowe

Medaliony wieprzowe charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i są bogate w białko. To klasyczne danie obiadowe. Podawaj gorące i ciesz się wspaniałym smakiem razem ze swoimi gośćmi.
  • 1 godziny
  • Czas przygotowania25 minut
  • 4 porcje
recipe image Smażone medaliony wieprzowe

Składniki

  • 25g Flory Original
  • 450g chudej wieprzowiny pokrojonej w grube plastry
  • 250g pieczarek kasztanowatych pokrojonych w plastry
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe musztardy Dijon
  • 200ml bulionu drobiowego
  • 100 białego wina
  • 2-3 łyżki stołowe półtłustej śmietanki crème fraîche
  • 350g makaronu tagliatelle lub innego makaronu

      Wskazówki

      1. Podgrzej Florę Original na patelni i podsmaż mięso, aż stanie się złocisto-brązowe i miękkie (2-3 minuty na każdą stronę). Zdejmij patelnię z ognia i odstaw.
      2. Na patelnię wrzuć pieczarki kasztanowate i smaż, aż nabiorą koloru złocistego, dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
      3. Dodaj musztardę, bulion drobiowy i wino, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
      4. Mieszając, dodaj crème fraîche i podgrzej. W międzyczasie, przygotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
      5. Odcedź i podaj z wieprzowiną, polewając całość sosem.