Tęczowa wołowina

25min
Przygotowanie
30min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
220
Cukry (g)
8.1
Tłuszcz (g)
12.4
Tłuszcze nasycone (g)
5.3
Sól (mg)
0.63

Składniki

  • 300 g chudej wołowiny pokrojonej na cienkie paski
  • 10 g Flory Original
  • 250 g średniego makaronu jajecznego
  • 1 czerwona papryka, bez nasion, pokrojona na paski
  • 6 młode kukurydze, posiekane
  • 85 g groszku cukrowego
  • 3 wiosenne cebulki, pokrojone w ukośne plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 4 łyżki stołowe świeżego soku pomarańczowego

Marynata:

  • 6 łyżek stołowych sosu hoisin
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 łyżka stołowa płynnego miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie

1. W płaskim naczyniu wymieszaj składniki marynaty. Włóż paski wołowiny i marynuj. Przykryj i odstaw na 1 godzinę.

2. Roztop Florę Original w naczyniu wok lub na patelni. Wyjmij paski wołowiny z marynaty i delikatnie ułóż je w naczyniu wok/na patelni.

3. Smaż paski wołowiny na dużym ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając, aż do czasu, gdy kawałki wołowiny będą miały kolor brązowy. Wyjmij wołowinę i odstaw.

4. W garnku zagotuj wodę. Dodaj kluski, mieszając, by się nie skleiły, a następnie przygotuj je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż staną się miękkie.

5. Jeśli naczynie wok/patelnia wygląda sucho, dodaj odrobinę Flory Original, a następnie dodaj czerwoną paprykę, młodą kukurydzę, groszek cukrowy i wiosenną cebulkę. Podsmażaj, mieszając, przez 2 minuty.

6. Dodaj czosnek, imbir, wołowinę i resztę marynaty, a następnie podsmażaj, mieszając, przez 1 minutę. Dolej soku pomarańczowego, a następnie gotuj, mieszając, przez kolejną minutę.

7. Odcedź kluski w durszlaku i przełóż do naczynia, w którym podasz potrawę. Nałóż warzywa i podsmażoną wołowinę na kluski – podawaj od razu.

Przepisy na zdrowe serce

Dorsz w papilotach

Ryba to doskonałe źródło korzystnie działających kwasów omega-3. A nasza propozycja jest jeszcze pełna warzyw, co uczyni posiłek pełnym witamin!

Flan z kaszy gryczanej

Kasza – bardzo pożywne źródło energii! Spróbuj przygotować ją w mniej zwyczajny sposób!

Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

Dziś warzywa, które mają same zalety! Szparagi to bogactwo soli mineralnych i innych składników, które pozytywnie wpływają na wątrobę i układ nerwowy! Do tego pyszna sałatka z pietruszki i kaparów!