use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Tęczowa wołowina

Tęczowa wołowina to kolorowe i smaczne danie pełne chudej wołowiny i przepysznych warzyw. To zdrowe i przyjazne sercu danie z pewnością uczyni dzień bardziej radosnym.
  • 55 minut
  • Czas przygotowania25 minut
  • 4 porcje
recipe image Tęczowa wołowina

Składniki

  • 300 g chudej wołowiny pokrojonej na cienkie paski
  • 10 g Flory Original
  • 250 g średniego makaronu jajecznego
  • 1 czerwona papryka, bez nasion, pokrojona na paski
  • 6 młode kukurydze, posiekane
  • 85 g groszku cukrowego
  • 3 wiosenne cebulki, pokrojone w ukośne plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 4 łyżki stołowe świeżego soku pomarańczowego

      Wskazówki

      1. W płaskim naczyniu wymieszaj składniki marynaty. Włóż paski wołowiny i marynuj. Przykryj i odstaw na 1 godzinę.
      2. Roztop Florę Original w naczyniu wok lub na patelni. Wyjmij paski wołowiny z marynaty i delikatnie ułóż je w naczyniu wok/na patelni.
      3. Smaż paski wołowiny na dużym ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając, aż do czasu, gdy kawałki wołowiny będą miały kolor brązowy. Wyjmij wołowinę i odstaw.
      4. W garnku zagotuj wodę. Dodaj kluski, mieszając, by się nie skleiły, a następnie przygotuj je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż staną się miękkie.
      5. Jeśli naczynie wok/patelnia wygląda sucho, dodaj odrobinę Flory Original, a następnie dodaj czerwoną paprykę, młodą kukurydzę, groszek cukrowy i wiosenną cebulkę. Podsmażaj, mieszając, przez 2 minuty.
      6. Dodaj czosnek, imbir, wołowinę i resztę marynaty, a następnie podsmażaj, mieszając, przez 1 minutę. Dolej soku pomarańczowego, a następnie gotuj, mieszając, przez kolejną minutę.
      7. Odcedź kluski w durszlaku i przełóż do naczynia, w którym podasz potrawę. Nałóż warzywa i podsmażoną wołowinę na kluski – podawaj od razu.