Włoska zupa na zdrowe serce

15min
Przygotowanie
50min
Gotowanie
Trudność
8
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
191
Cukry (g)
Tłuszcz (g)
2.8
Tłuszcze nasycone (g)
0.5
Sól (mg)
611

Składniki

  • 1 łyżka stołowa margaryny Flora Original
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
  • 2 średniej wielkości marchewki, posiekane
  • 2 zmielone ząbki czosnku
  • 796 ml rozgniecionych pomidorów
  • 1 l bulionu wołowego (o niskiej zawartości sodu)
  • 375 ml kapusty, porwanej na strzępy
  • 50 ml świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 1½ łyżeczki suszonych liści bazylii
  • 1½ łyżeczki suszonych liści oregano
  • 250 ml małego makaronu – muszelki, kolanka lub kokardki, nieugotowane.
  • 540 ml fasoli zwyczajnej, odsączonej, można użyć ciecierzycy lub czarnej fasoli.

Przygotowanie

1. Cebulę, seler naciowy, marchewki i czosnek podsmaż na margarynie w dużym rondlu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

2. Dodaj pomidory, bulion, kapustę i przyprawy. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.

3. Dodaj pozostałe składniki. Gotuj przez 20 minut, często mieszając.

4. Podawaj ze startym parmezanem.

Przepisy na zdrowe serce

Smażone medaliony wieprzowe

Medaliony wieprzowe charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i są bogate w białko. To klasyczne danie obiadowe. Podawaj gorące i ciesz się wspaniałym smakiem razem ze swoimi gośćmi.

Purée ze słodkich ziemniaków

Naprawdę apetyczne

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Nieco inna zupa ogórkowa! Świeży ogórek w towarzystwie skrzydełek kurczaka!