Wrapp z pieczonymi warzywami

30min
Przygotowanie
30min
Gotowanie
Trudność
6
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
138
Cukry (g)
2.5
Tłuszcz (g)
4.6
Tłuszcze nasycone (g)
1.2
Sól (mg)
0.3

Składniki

  • 1 duża czerwona papryka (160g)
  • 1 duża żółta papryka (160g)
  • 4 cebulki szalotki (100g)
  • 200g grzyba boczniaka
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 30g liści bazylii
  • 10g chrzanu
  • 100g sałaty rukola
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 30g margaryny Flora pro-active
  • 2 ząbki czosnku roztarte na pastę
  • 6 placków tortilli pszennej z ziarnami siemienia lnianego

Przygotowanie

1. Paprykę, grzyby i cebulę upiecz w piekarniku. Paprykę obierz ze skóry, pokrój w duże, grube paski. Podobnie pokrój grzyby. Cebulkę pokrój w ćwiartki.

2. Warzywa wymieszaj z octem balsamicznym.

3. W oddzielnym naczyniu połącz odciśnięty chrzan, margarynę, bazylię i czosnek. Wszystko razem rozetrzyj mikserem na jednolita pastę.

4. Pastą posmaruj placki, ułóż na nich liście rukoli i pieczone warzywa. Tortillę zroluj i pokrój na mniejsze porcje.

Przepisy na zdrowe serce

Purée ze słodkich ziemniaków

Naprawdę apetyczne

Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

Pyszna przyjemność dobra o każdej porze

Smażony łosoś z papryką chilli

To łatwe w przygotowaniu danie zawiera mało tłuszczu, jest doskonałym źródłem kwasów Omega-3, a przyprawione dodatkowo odrobiną chilli na pewno okaże się wielkim sukcesem.