Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

5min
Przygotowanie
15min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
115
Cukry (g)
8.2
Tłuszcz (g)
6.5
Tłuszcze nasycone (g)
1.3
Sól (mg)
1.6

Składniki

  • 25 g Flory Original
  • 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • 15 g świeżego estragonu, usunąć łodyżki
  • 1 liść laurowy
  • 3 x 75 g torebki rukwi wodnej, umytej
  • 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 1 kostka warzywna Knorr przygotowana w 900 ml wrzątku
  • 60 g chudego naturalnego jogurtu
  • szczypta tradycyjnego proszku curry madras
  • 1 łyżka stołowa syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka stołowa świeżego szczypiorku, posiekanego (opcjonalnie)

Przygotowanie

1. W garnku na wolnym ogniu podduś cebulkę na Florze Original przez około 10 minut, aż będzie miękka i półprzezroczysta. Dodaj sól i pieprz, estragon, liść laurowy, rukiew wodną i czosnek.

2. Dodaj gorący bulion warzywny, przykryj i gotuj przez 2 minuty.

3. Zmiksuj zupę.

4. Spróbuj i przypraw, jeśli jest to konieczne.

Podawaj w miseczkach na zupę, polej odrobiną chudego jogurtu zmieszanego z tradycyjnym proszkiem curry madras, dodaj odrobinę syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie). 
Posyp odrobiną posiekanego szczypiorku wedle uznania.

Przepisy na zdrowe serce

Wrapp z pieczonymi warzywami

Przekonaj się, że smak nadaje potrawie kompozycja składników, przypraw i ziół, a nie sól. W tym przepisie jej nie dodajemy, a super smakuje. To bardzo przyjazny sercu krok.

Grillowany łosoś z cytrusowo-pomidorową salsą

Łosoś to doskonałe źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3. Wypróbuj ten szybki i prosty przepis z kwaskowatą salsą, która stanowi doskonałe dopełnienie ryby.

Dorsz na parze z zielonym groszkiem

Dorsz na parze to świetna propozycja dla tych, którzy cenią sobie smak tej ryby. Pamiętajmy również, że ten sposób przyrządzania pozwala zachować maksimum witamin!