Zupa brokułowa ze szpinakiem i niebieskim serem

10min
Przygotowanie
7min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
234
Cukry (g)
0.8
Tłuszcz (g)
17.3
Tłuszcze nasycone (g)
4.9
Sól (mg)
0.29

Składniki

  • 1 brokuł
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 80g sera pleśniowego typu blue
  • 40g margaryny Flora Light
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 80g pestek słonecznika
  • szczypta pieprzu do smaku

Przygotowanie

1. Z brokułów wytnij różyczki. Korzenie pokrój w mniejsze kawałki.

2. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika aż nabiorą rumianego koloru. Odstaw.

3. Zagotuj bulion, dodaj liście tymianku, a następnie brokuły. Gotuj ok. 7 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj margarynę Flora Light i dobrze zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

4. Zupę podawaj natychmiast, aby nie straciła zielonego koloru; posyp ją pokruszonym serem i prażonymi pestkami słonecznika.

Przepisy na zdrowe serce

Zupa kalafiorowa z wędzoną makrelą

Kalafior to jedno z najcenniejszych warzyw pod względem wartości odżywczych! Jest lekkostrawny, niskokaloryczny, a według naszego przepisu jest po prostu pycha! Do tego makrela, która jest źródłem kwasów omega-3!

Purée ze słodkich ziemniaków

Naprawdę apetyczne

Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana jest klasyczną potrawą rozgrzewającą. To kremowe, delikatne i smakowite danie.