Zupa brokułowa ze szpinakiem i niebieskim serem

10min
Przygotowanie
7min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
234
Cukry (g)
0.8
Tłuszcz (g)
17.3
Tłuszcze nasycone (g)
4.9
Sól (mg)
0.29

Składniki

  • 1 brokuł
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 80g sera pleśniowego typu blue
  • 40g margaryny Flora Light
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 80g pestek słonecznika
  • szczypta pieprzu do smaku

Przygotowanie

1. Z brokułów wytnij różyczki. Korzenie pokrój w mniejsze kawałki.

2. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika aż nabiorą rumianego koloru. Odstaw.

3. Zagotuj bulion, dodaj liście tymianku, a następnie brokuły. Gotuj ok. 7 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj margarynę Flora Light i dobrze zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

4. Zupę podawaj natychmiast, aby nie straciła zielonego koloru; posyp ją pokruszonym serem i prażonymi pestkami słonecznika.

Przepisy na zdrowe serce

Dorsz w papilotach

Ryba to doskonałe źródło korzystnie działających kwasów omega-3. A nasza propozycja jest jeszcze pełna warzyw, co uczyni posiłek pełnym witamin!

Lasagne ze szpinakiem i białym serkiem

Ten przepis zmodyfikowaliśmy dodając zamiast tłustego i bogatego w nasycone tłuszcze serka ricotta chudy twaróg. 
Dzięki temu udało nam się ograniczyć zawartość złych tłuszczów o 5,7 g (28%GDA). Smak jest równie doskonały dzięki użyciu przypraw.

Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

Przepyszny przepis na kurczaka, który wygląda równie znakomicie, jak smakuje