Zupa kalafiorowa z wędzoną makrelą

25min
Przygotowanie
10min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
192
Cukry (g)
7.4
Tłuszcz (g)
8.9
Tłuszcze nasycone (g)
2.4
Sól (mg)
0.77

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 0,5l jasnego bulionu warzywnego
  • 1 bulwa selera (ok. 200g)
  • 20g musztardy Dijon
  • 0,5l chudego mleka
  • 40g Flory Light
  • 2 filety wędzonej makreli
  • pieprz biały (szczypta do smaku)
  • kilka listków posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

1. Kalafiora oczyść. Wykrój małe różyczki, odrzuć łodygi i liście. Selera obierz, pokrój w mniejsze kawałki.

2. Zagotuj bulion, dodaj warzywa i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wlej mleko i ponownie gotuj aż warzywa będą miękkie.

3. Dopraw pieprzem, musztardą i zmiksuj. Przetrzyj przez sito. Dodaj Florę Light.

4. Makrelę oczyść ze skóry i ości. Podziel na mniejsze kawałki.

5. Zupę podawaj w miseczkach z wędzona makrelą na wierzchu, posypaną natką pietruszki.

Przepisy na zdrowe serce

Wrapp z pieczonymi warzywami

Przekonaj się, że smak nadaje potrawie kompozycja składników, przypraw i ziół, a nie sól. W tym przepisie jej nie dodajemy, a super smakuje. To bardzo przyjazny sercu krok.

Dorsz na parze z zielonym groszkiem

Dorsz na parze to świetna propozycja dla tych, którzy cenią sobie smak tej ryby. Pamiętajmy również, że ten sposób przyrządzania pozwala zachować maksimum witamin!

Zupa brokułowa ze szpinakiem i niebieskim serem

Pyszna zupa w pięknym, zielonym kolorze