Zupa kalafiorowa z wędzoną makrelą

25min
Przygotowanie
10min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
192
Cukry (g)
7.4
Tłuszcz (g)
8.9
Tłuszcze nasycone (g)
2.4
Sól (mg)
0.77

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 0,5l jasnego bulionu warzywnego
  • 1 bulwa selera (ok. 200g)
  • 20g musztardy Dijon
  • 0,5l chudego mleka
  • 40g Flory Light
  • 2 filety wędzonej makreli
  • pieprz biały (szczypta do smaku)
  • kilka listków posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

1. Kalafiora oczyść. Wykrój małe różyczki, odrzuć łodygi i liście. Selera obierz, pokrój w mniejsze kawałki.

2. Zagotuj bulion, dodaj warzywa i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wlej mleko i ponownie gotuj aż warzywa będą miękkie.

3. Dopraw pieprzem, musztardą i zmiksuj. Przetrzyj przez sito. Dodaj Florę Light.

4. Makrelę oczyść ze skóry i ości. Podziel na mniejsze kawałki.

5. Zupę podawaj w miseczkach z wędzona makrelą na wierzchu, posypaną natką pietruszki.

Przepisy na zdrowe serce

Zupa brokułowa ze szpinakiem i niebieskim serem

Pyszna zupa w pięknym, zielonym kolorze

Dorsz na parze z zielonym groszkiem

Dorsz na parze to świetna propozycja dla tych, którzy cenią sobie smak tej ryby. Pamiętajmy również, że ten sposób przyrządzania pozwala zachować maksimum witamin!

Purée ze słodkich ziemniaków

Naprawdę apetyczne