Zupa kalafiorowa z wędzoną makrelą

25min
Przygotowanie
10min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
192
Cukry (g)
7.4
Tłuszcz (g)
8.9
Tłuszcze nasycone (g)
2.4
Sól (mg)
0.77

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 0,5l jasnego bulionu warzywnego
  • 1 bulwa selera (ok. 200g)
  • 20g musztardy Dijon
  • 0,5l chudego mleka
  • 40g Flory Light
  • 2 filety wędzonej makreli
  • pieprz biały (szczypta do smaku)
  • kilka listków posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

1. Kalafiora oczyść. Wykrój małe różyczki, odrzuć łodygi i liście. Selera obierz, pokrój w mniejsze kawałki.

2. Zagotuj bulion, dodaj warzywa i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wlej mleko i ponownie gotuj aż warzywa będą miękkie.

3. Dopraw pieprzem, musztardą i zmiksuj. Przetrzyj przez sito. Dodaj Florę Light.

4. Makrelę oczyść ze skóry i ości. Podziel na mniejsze kawałki.

5. Zupę podawaj w miseczkach z wędzona makrelą na wierzchu, posypaną natką pietruszki.

Przepisy na zdrowe serce

Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

Przepyszny przepis na kurczaka, który wygląda równie znakomicie, jak smakuje

Grillowany łosoś z cytrusowo-pomidorową salsą

Łosoś to doskonałe źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3. Wypróbuj ten szybki i prosty przepis z kwaskowatą salsą, która stanowi doskonałe dopełnienie ryby.

Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

Dziś warzywa, które mają same zalety! Szparagi to bogactwo soli mineralnych i innych składników, które pozytywnie wpływają na wątrobę i układ nerwowy! Do tego pyszna sałatka z pietruszki i kaparów!