Zupa kalafiorowa z wędzoną makrelą

25min
Przygotowanie
10min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
192
Cukry (g)
7.4
Tłuszcz (g)
8.9
Tłuszcze nasycone (g)
2.4
Sól (mg)
0.77

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 0,5l jasnego bulionu warzywnego
  • 1 bulwa selera (ok. 200g)
  • 20g musztardy Dijon
  • 0,5l chudego mleka
  • 40g Flory Light
  • 2 filety wędzonej makreli
  • pieprz biały (szczypta do smaku)
  • kilka listków posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

1. Kalafiora oczyść. Wykrój małe różyczki, odrzuć łodygi i liście. Selera obierz, pokrój w mniejsze kawałki.

2. Zagotuj bulion, dodaj warzywa i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wlej mleko i ponownie gotuj aż warzywa będą miękkie.

3. Dopraw pieprzem, musztardą i zmiksuj. Przetrzyj przez sito. Dodaj Florę Light.

4. Makrelę oczyść ze skóry i ości. Podziel na mniejsze kawałki.

5. Zupę podawaj w miseczkach z wędzona makrelą na wierzchu, posypaną natką pietruszki.

Przepisy na zdrowe serce

Włoska zupa na zdrowe serce

Nic nie rozgrzewa lepiej niż pyszna włoska zupa. Pozwól sobie na chwilę relaksu dzięki temu przepisowi. Pełna bogactwa smaków i zdrowia.

Flan z kaszy gryczanej

Kasza – bardzo pożywne źródło energii! Spróbuj przygotować ją w mniej zwyczajny sposób!

Wrapp z pieczonymi warzywami

Przekonaj się, że smak nadaje potrawie kompozycja składników, przypraw i ziół, a nie sól. W tym przepisie jej nie dodajemy, a super smakuje. To bardzo przyjazny sercu krok.