Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

40min
Przygotowanie
40min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
187
Cukry (g)
4.1
Tłuszcz (g)
9.9
Tłuszcze nasycone (g)
2.7
Sól (mg)
0.27

Składniki

  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 1 marchewka - 100 g
  • ½ pietruszki – 50 g
  • ¼ selera – 50 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziemniaki – 200 g
  • 4 ziarnka pieprzu
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 cały zielony ogórek - 200 g
  • 1 cebula – 40 g
  • kawałek pora (biała część) - 40 g
  • 1 cytryna
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 g soli

Przygotowanie

1. Warzywa, ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kosteczkę. Marchew, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce.

2. W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozgrzej olej, rozpuść margarynę wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc na wolnym ogniu przez chwilę. Dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.

3. Całość zalej zimną wodą (1l). Wywar doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy.

4. Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie obierz ogórka i zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek, wyciśnij sok z cytryny.

5. Jogurt wymieszaj w misce z łyżeczką mąki ziemniaczanej, ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając.

6. Zupę doprowadź do wrzenia i natychmiast odstaw na bok.

7. Gotową zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny i dla podkreślenia smaku dodaj łyżkę margaryny – mieszaj chwilę, aby margaryna połączyła się z zupą. Jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.

Przepisy na zdrowe serce

Zupa brokułowa ze szpinakiem i niebieskim serem

Pyszna zupa w pięknym, zielonym kolorze

Tęczowa wołowina

Tęczowa wołowina to kolorowe i smaczne danie pełne chudej wołowiny i przepysznych warzyw. To zdrowe i przyjazne sercu danie z pewnością uczyni dzień bardziej radosnym.

Jambalaya – krewetki z szynką

Kolejny smaczny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Dużo warzyw – do przygotowania jednej porcji użyliśmy ponad 160 g oraz ryż, które dostarczają cennego w diecie przyjaznej sercu błonnika. Nie dodaliśmy soli, bo zwykle wędzona szynka jest dość słona. Zamiast soli proponujemy użycie smakowitych przypraw. Pycha.