Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Informacje o wartości odżywczej

Energia (kcal)Cukry (g)Tłuszcz (g)Tłuszcze nasycone (g)Sól (mg)
1874.19.92.7187salt


PrzygotowanieGotowanieTrudnePorcje
40 min40 min3/34

Składniki

Przygotowanie

1. Warzywa, ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kosteczkę. Marchew, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce.

2. W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozgrzej olej, rozpuść margarynę wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc na wolnym ogniu przez chwilę. Dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.

3. Całość zalej zimną wodą (1l). Wywar doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy.

4. Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie obierz ogórka i zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek, wyciśnij sok z cytryny.

5. Jogurt wymieszaj w misce z łyżeczką mąki ziemniaczanej, ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając.

6. Zupę doprowadź do wrzenia i natychmiast odstaw na bok.

7. Gotową zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny i dla podkreślenia smaku dodaj łyżkę margaryny – mieszaj chwilę, aby margaryna połączyła się z zupą. Jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.