Zupa porowo-ziemniaczana

15min
Przygotowanie
20min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
258
Cukry (g)
Tłuszcz (g)
6.6
Tłuszcze nasycone (g)
1
Sól (mg)
332

Składniki

 

  • 2 łyżki stołowe margaryny Flora Original
  • 3 średniej wielkości pory, pokrojone w plasterki, tylko biała część
  • 250 ml wrzątku
  • 1 drobiowa kostka rosołowa Knorr
  • 3 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 średniej wielkości marchewki, pokrojone w plasterki
  • ½ łyżeczki suszonych liści majeranku
  • ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 500 ml odtłuszczonego mleka

 

Przygotowanie

1. Roztop margarynę w dużym garnku na średnim ogniu.

2. Podsmażaj pory przez 3 do 5 minut lub do momentu, aż będą miękkie. Dodaj wodę, kostkę rosołową, ziemniaki, marchewkę, majeranek, tymianek i pieprz. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.

3. Rozpuść mąkę w zimnym mleku i, mieszając, wlej do garnka. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż zupa zgęstnieje. Nalej do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki, wedle uznania.

Przepisy na zdrowe serce

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Nieco inna zupa ogórkowa! Świeży ogórek w towarzystwie skrzydełek kurczaka!

Lasagne ze szpinakiem i białym serkiem

Ten przepis zmodyfikowaliśmy dodając zamiast tłustego i bogatego w nasycone tłuszcze serka ricotta chudy twaróg. 
Dzięki temu udało nam się ograniczyć zawartość złych tłuszczów o 5,7 g (28%GDA). Smak jest równie doskonały dzięki użyciu przypraw.

Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

Dziś warzywa, które mają same zalety! Szparagi to bogactwo soli mineralnych i innych składników, które pozytywnie wpływają na wątrobę i układ nerwowy! Do tego pyszna sałatka z pietruszki i kaparów!