use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana jest klasyczną potrawą rozgrzewającą. To kremowe, delikatne i smakowite danie.
  • 35 minut
  • Czas przygotowania15 minut
  • 4 porcje
recipe image Zupa porowo-ziemniaczana

Składniki

  • 2 łyżki stołowe margaryny Flora Original
  • 3 średniej wielkości pory, pokrojone w plasterki, tylko biała część
  • 250 ml wrzątku
  • 1 drobiowa kostka rosołowa Knorr
  • 3 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 średniej wielkości marchewki, pokrojone w plasterki
  • ½ łyżeczki suszonych liści majeranku
  • ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 500 ml odtłuszczonego mleka

      Wskazówki

      1. Roztop margarynę w dużym garnku na średnim ogniu.
      2. Podsmażaj pory przez 3 do 5 minut lub do momentu, aż będą miękkie. Dodaj wodę, kostkę rosołową, ziemniaki, marchewkę, majeranek, tymianek i pieprz. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
      3. Rozpuść mąkę w zimnym mleku i, mieszając, wlej do garnka. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż zupa zgęstnieje. Nalej do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki, wedle uznania.