Zupa porowo-ziemniaczana
Zupa porowo-ziemniaczana jest klasyczną potrawą rozgrzewającą. To kremowe, delikatne i smakowite danie.
- Czas przygotowania15 minut
- 4 porcje
Składniki
- 2 łyżki stołowe margaryny Flora Original
- 3 średniej wielkości pory, pokrojone w plasterki, tylko biała część
- 250 ml wrzątku
- 1 drobiowa kostka rosołowa Knorr
- 3 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 3 średniej wielkości marchewki, pokrojone w plasterki
- ½ łyżeczki suszonych liści majeranku
- ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki mąki uniwersalnej
- 500 ml odtłuszczonego mleka
Wskazówki
- Roztop margarynę w dużym garnku na średnim ogniu.
- Podsmażaj pory przez 3 do 5 minut lub do momentu, aż będą miękkie. Dodaj wodę, kostkę rosołową, ziemniaki, marchewkę, majeranek, tymianek i pieprz. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Rozpuść mąkę w zimnym mleku i, mieszając, wlej do garnka. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż zupa zgęstnieje. Nalej do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki, wedle uznania.