Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

20min
Przygotowanie
30min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
116
Cukry (g)
Tłuszcz (g)
3.8
Tłuszcze nasycone (g)
0.7
Sól (mg)
845

Składniki

  • 1½ łyżki Flory Original
  • 1 por (tylko części jasnozielone i białe), pokrojony na plasterki
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • ¼ łyżeczki pikantnych płatków chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 500 ml dyni piżmowej, obranej, bez nasion, pokrojonej w kostkę
  • 1 mała marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1litr bulionu drobiowego
  • 500 ml liści młodego szpinaku, grubo posiekanego
  • 50 ml posiekanej świeżej kolendry , opcjonalnie ostry sos paprykowy do smaku

Przygotowanie

1. W dużym rondlu lub garnku roztop margarynę na średnim ogniu. Dodaj pory i czosnek. Podsmażaj przez 3 minuty, aż zmiękną i będą aromatyczne.

2. Dodaj płatki chilli, kmin, dynię piżmową i marchewki, mieszając przez 1 minutę.

3. Dodaj bulion; doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.

4. Dodaj szpinak i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 2-3 minuty.

5. Dopraw do smaku ostrym sosem paprykowym i udekoruj posiekanym świeżym wedle uznania.

Przepisy na zdrowe serce

Grillowany łosoś z cytrusowo-pomidorową salsą

Łosoś to doskonałe źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3. Wypróbuj ten szybki i prosty przepis z kwaskowatą salsą, która stanowi doskonałe dopełnienie ryby.

Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Kolejny smaczny pomysł na ograniczenie „złych” tłuszczów. Cielęcina użyta w tym przepisie zawiera 4 razy mniej tłuszczów nasyconych niż schab wieprzowy. Nie dodawaliśmy soli tylko aromatyczne przyprawy – efekt mniam – pycha sprawdźcie sami!

Flan z kaszy gryczanej

Kasza – bardzo pożywne źródło energii! Spróbuj przygotować ją w mniej zwyczajny sposób!