Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

20min
Przygotowanie
30min
Gotowanie
Trudność
4
Porcje
Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal)
116
Cukry (g)
Tłuszcz (g)
3.8
Tłuszcze nasycone (g)
0.7
Sól (mg)
845

Składniki

  • 1½ łyżki Flory Original
  • 1 por (tylko części jasnozielone i białe), pokrojony na plasterki
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • ¼ łyżeczki pikantnych płatków chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 500 ml dyni piżmowej, obranej, bez nasion, pokrojonej w kostkę
  • 1 mała marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1litr bulionu drobiowego
  • 500 ml liści młodego szpinaku, grubo posiekanego
  • 50 ml posiekanej świeżej kolendry , opcjonalnie ostry sos paprykowy do smaku

Przygotowanie

1. W dużym rondlu lub garnku roztop margarynę na średnim ogniu. Dodaj pory i czosnek. Podsmażaj przez 3 minuty, aż zmiękną i będą aromatyczne.

2. Dodaj płatki chilli, kmin, dynię piżmową i marchewki, mieszając przez 1 minutę.

3. Dodaj bulion; doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.

4. Dodaj szpinak i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 2-3 minuty.

5. Dopraw do smaku ostrym sosem paprykowym i udekoruj posiekanym świeżym wedle uznania.

Przepisy na zdrowe serce

Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

Przepyszny przepis na kurczaka, który wygląda równie znakomicie, jak smakuje

Pierożki z soczewicą

Dziś proponujemy przyjazne sercu danie z  soczewicą, która zawiera dużo skrobi, całkiem sporo błonnika pokarmowego i niewiele tłuszczu. My dodaliśmy Florę Original, aby nadać produktowi dobry smak i dobry profil tłuszczów. Także liczne przyprawy dodane do farszu sprawiają, że mogliśmy pominąć dodatek soli, a smak pierożków jest wyśmienity. 

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

Cytryna i buraki liściowe sprawiają, że jest to danie wyjątkowe